Понякога на душата и трябва нещо –
дума, жест, докосване, мълчание…
И тя тръгва по света
с надеждата да го срещне…

Весела Димова – Сюрреалистично

  • image

    Гергана Владова

    художник

Деликатен колорит, едва доловима мистична реалност и свят изпълнен с духовни послания и позитивна енергия – това е водещото начало в живописта на Гергана Владова.

В картините й откриваме енергията, която обединява и създава вътрешната сила необходима за вдъхновението, просветлението и любовта в живота.

Един изящен диалог с времето и пространството, е най-точното определение за стила и характера в живописните платна на Гергана Владова.

Нейните цветни импресии ни повеждат по пътя на търсенето и откриването, за да достигнат до сложната вселена, в която намираме много светлина, метафизичен изказ и изградена хармония. В тях се съвместяват много пространства и светове – едно метафорично преминаване през времето и пространството.

Характерният за авторката подход при изграждането на композицията, носи специфичния почерк на художник със силно изразено чувство за колорит и цветна хармония. Изява на вътрешната й скрита енергия е вкуса към неподозираната сила на цвета, на деликатните преливания и преминавания от тон в тон и достигането до една особена чувствителност към цялостното изграждане и организиране на композиционното пространство.

Гергана Владова избира да провокира зрителя с творби, които се запомнят не само сюжетно и цветово, но и с един особен и много личен поглед при композиционното кадриране и организиране на картинното пространство. Една част от картините й са създадени в серии, които си взаимодействат, допълват се и продължават сюжетното си развитие под формата на диптих, триптих или полиптих. Същевременно всяка отделна част може да бъде разглеждана като отделен акцент, който носи своята уникалност и има свой самостоятелен живот. Структурирани по този начин, картините й създават един нов изказ и нова вариативна образност.

Изпълнените със светлина пейзажи, пролетните цветни импресии, мистичните образи създават усещането за докосване до въображаемия и иреален свят на подсъзнанието и същевременно са изпълнени с много положителна енергия, с която ни предават красотата и поезията в живота.

„Състоянието на любов отваря най-широката врата, през която създателят във всеки човек излиза и започва да твори неповторимата си реалност“ споделя Гергана Владова и ни въвежда в свят от емоции, внушения и духовни послания, създадени с много любов.

Диана Драганова – Щир
куратор

Родена на 28.04.1981г., гр. София. На тринадесет годишна възраст започва да се занимава с графика, а не след дълго и с живопис. Завършва гимназия с профил „ Дизайн на облекло“ в 151 СОУПИ през 1999 г., след което заминава за Германия, където работи като помощник – декори в Class Act Entertainment. През това време продължава да рисува живопис, портрети за частни лица, докато през 2005 г. получава предложение за участие с няколко платна на ЮНЕСКО гала в Дюселдорф. Това е първото ѝ публично участие с благотворителна цел.

Завръща се в България през 2006 г. и започва да излага творбите си в галерия „ Астри“, София,  където участва в ежегодните колективни изложби. Картините ѝ попадат в частни колекции в България, САЩ, Дания, Турция, Израел, Великобритания и Саудитска  Арабия.

Колективни изложби 2006-2011, София, галерия „Астри“

Изложба „Почувствано“ 2012, София, галерия „Агора“

All women 2013 – Special Merit Award Category  –  SM – Gergana Vladova – All Women Award

All women 2013 – Special Reward Certificate – SR – Gergana Vladova – ALL WOMEN 2013 AWARD CERTIFICATE